FEDA ha començat a finals de juny un gran manteniment preventiu al grup generador número 2 de la central hidroelèctrica. Es tracta d’uns treballs que es duen a terme amb una periodicitat d’entre 15 i 20 anys i que tenen una important complexitat tècnica. Un equip de FEDA ha pilotat el projecte, amb col·laboració d’Électricité de France (EDF), el partner històric també en qüestions hidràuliques. L’objectiu d’aquestes tasques és retardar la substitució del grup, construït amb la central els anys 30 del segle passat, i evitar possibles avaries futures.

La central hidroelèctrica és un gran recurs per al sistema elèctric del país. És la principal font de producció nacional, 100% renovable, i va contribuir notablement, amb la resta de fonts, perquè el 2023 es pogués produir dins de les nostres fronteres aproximadament el 20% del total d’electricitat consumida. Per això, i per la qualitat de construcció dels dos grups generadors originals, és important allargar la seva vida útil, ja que la substitució implicaria una gran inversió.

En aquest sentit, el director de Noves Infraestructures i Operacions de FEDA, Jordi Travé, ha destacat la importància del manteniment de la infraestructura i la professionalitat i saber fer de l’equip de vuit persones de FEDA implicat en els treballs. “Comptem amb grans professionals tècnics a casa que han anat creixent en coneixement al llarg dels anys”, ha explicat en la presentació a la premsa, alhora que destacava la central com a principal centre generador nacional. Precisament, FEDA està treballant en diverses fonts de producció, com el projecte per a un parc eòlic al pic del Maià, que permetin arribar a assolir l’objectiu de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) d’augmentar la producció elèctrica nacional com a mínim fins al 33% de la demanda l’any horitzó 2030, i com a mínim fins al 50% l’any horitzó 2050.

L’aturada de la màquina per al manteniment s’ha programat en una època en què es pot minimitzar l’afectació sobre la producció, ja que el grup quedarà inutilitzat fins a finals del novembre, quan s’espera haver acabat els treballs. Ara, la finestra entre la fosa de neu (època de màxima producció hidroelèctrica) i l’època de màxima demanda, l’hivern, ha permès realitzar els treballs, amb els altres dos grups de la central funcionant a ple rendiment.

Una bona fabricació i un bon manteniment és el que ha permès als grups originals funcionar durant 90 anys, precisament. El 2022, una peça deteriorada dins del rotor (una de les grans parts del generador, que rota dins de la part fixa, l’estator, per generar el camp electromagnètic), es va detectar durant el gran manteniment del grup 3 i va permetre evitar potencials avaries greus que podrien haver provocat una aturada molt llarga per reparació i un impacte molt més important. La troballa va evidenciar la idoneïtat dels manteniments tan complexos com aquest, que protegeixen la sostenibilitat del sistema.

En concret, el manteniment inclou el desmuntatge de totes les peces, el canvi d’injectors de turbina per optimitzar l’operativitat, la renovació de tots els visos, la neteja del rotor i l’estator, l’alineació de tota la màquina per optimitzar el rendiment i evitar avaries, el repintat industrial i la substitució d’altres components desgastats o que es trobin en mal estat. El darrer manteniment d’aquestes característiques va ser el 2006.