La situació climàtica actual que travessa el planeta, derivada de les conseqüències provocades pels efectes del canvi climàtic, com s’ha treballat per mitigar-la i com adaptar-s’hi han estat les temàtiques principals sobre les que ha tractat la Jornada de l’Energia i Ciutats Sostenibles. La quarta edició d’aquests debats i xerrades organitzades per FEDA, el Comú de Sant Julià de Lòria i l’EFA s’han celebrat aquest dijous al matí a la Casa Comuna de Sant Julià de Lòria.
“Hem vist accions reals, que tenen impactes reals a escala d’Andorra i de les seves empreses i que no són greenwashing”, ha celebrat el director general de FEDA, Albert Moles, en la recapitulació final. Moles també ha advertit que “serà complicat, segur; el canvi climàtic està en curs, hem d’esperar situacions complicades, però estem preparats”. En aquest sentit, però, ha demanat que el viatge, “complex”, es faci, amb aliances i col·laboracions, amb diàleg entre les parts, tal com proposa l’ODS 17.
Per la seva part, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, ha apuntat que “per Sant Julià de Lòria és molt important poder comptar amb esdeveniments com les JECS, que aporten personalitats del món acadèmic a la parròquia així com debats enriquidors; i més en un moment on treballem per posicionar-nos com una parròquia de coneixement”.
La jornada ha començat amb ponències a càrrec de la catedràtica de física de l’atmosfera de la Universitat de Barcelona, Carme Llasat, i del professor d’Enginyeria Forestal en la Universitat de Lleida i autor d’Ecomitos, Víctor Resco. Les xerrades d’obertura han contraposat les idees fonamentals sobre el moment climàtic que viu el planeta i els canvis en l’activitat per fer sostenible el desenvolupament humà, alhora que han establert les bases per al debat posterior sobre la reducció de les emissions i l’adaptació al canvi.
Precisament, en clau de processos d’adaptació ha parlat el responsable de projectes d’enginyeria a FEDA Adrià Arasa, qui ha destacat els esforços de FEDA per augmentar el pes de les fonts renovables en el sistema elèctric d’Andorra. Arasa ha explicat que el full de ruta que implementa l’organització donarà resposta a les necessitats futures del país, desenvolupant projectes de producció amb fonts renovables com el parc eòlic del Pic del Maià, fent sostenibles les noves activitats de mobilitat i calefacció cada vegada més electrificades, reforçant les interconnexions internacionals i garantint la neutralitat de carboni de FEDA el 2030. Arasa ha compartit taula de debat amb l’expresident de de l’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya, Carlos Gibert, qui ha aportat la seva visió sobre la regulació i la visió des de l’òptica més local de la instal·lació dels parc eòlics en zones on el vent pot esdevenir un recurs energètic interessant d’ésser explotat per a la generació d’electricitat.
El paper de les administracions en la descarbonització de la societat també ha tingut una part fonamental en les JECS. Concretament hi ha hagut una taula rodona que ha comptat amb el secretari d’estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, que ha estat acompanyat del director general de Polítiques de Muntanya del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, Carlos Guàrdia, i del director de l'empresa Focalizza, consultora especialitzada en la realització de projectes de desenvolupament del comerç de proximitat, l'activitat econòmica i el turisme, Oriol Cesena. Forné i la resta de representants han desgranat l’aposta intensiva de les administracions per fer més sostenibles els seus territoris. En concret, a Andorra, amb accions com les ajudes a l’eficiència energètica, al vehicle elèctric o les polítiques per al foment del transport públic.
En la taula dels agents ciutadans, Meritxell Gonzàlez (APAPMA), Sebastià Mijares (Andrail) i Drac Garcia (Integra Pirineus), han reflexionat sobre el paper que pot tenir la ciutadania per contribuir a l’adaptació, des de canviar hàbits de mobilitat i consum, a afavorir polítiques públiques i empresarials amb les seves eleccions.
El darrer torn ha estat per a les empreses, que han aportat la seva visió i polítiques aplicades per adaptar-se al canvi climàtic. El director de màrqueting de Grandvalira, David Ledesma, qui ha explicat com s’adapta al canvi climàtic el turisme de la neu i aportar solucions més sostenibles per als seus clients; el project manager de Perfumeries Júlia, Eduardo Carles-Tolrà, qui ha detallat les accions de la cadena per ser ecològics en el seu consum energètic o gestió dels residus; i el responsable comercial de Becier Vehicles, Guillem Azcurra, el qual ha parlat del paper central del vehicle elèctric per a la reducció de les emissions.