El fotoperiodista estatunidenc James Whitlow Delano ha explicat aquest dijous al MW Museu de l’Electricitat molts detalls i anècdotes de la seva carrera retratant el canvi climàtic en una xerrada titulada “Documentant les crisis ambientals del planeta”. El fotògraf és reconegut internacionalment i multipremiat pels seus treballs sobre els drets humans, el medi ambient i la cultura. Des de principi d’any exposa al MW Museu de l’Electricitat una selecció de la seva sèrie “Un planeta submergit pel plàstic”, una col·lecció de fotografies sobre la presència dels plàstics produïts per l’ésser humà als indrets més recòndits del planeta i el seu efecte sobre els ecosistemes.
Establert a Tòquio des de fa anys, Delano participa en diversos tallers, xerrades i esdeveniments culturals a Andorra aquests dies, convidat per FEDA Cultura i l’Ambaixada de França. L’objectiu de la seva visita és transmetre no només l’experiència capturant els canvis que viu el planeta, sinó també conscienciar i divulgar sobre l’escalfament global, les crisis socials i els moviments culturals a diferents audiències arreu del món. Quant als seus darrers treballs, és destacable el dedicat als efectes del terratrèmol de Fukushima, cinc anys després del desastre, a National Geographic. Una publicació on també ha aparegut el seu darrer projecte sobre la frontera entre els Estats Units i Mèxic.
En la xerrada al MW Museu de l’Electricitat, Delano ha mostrat impressionants fotografies de Mèxic, Índia, Perú, Malàisia, Bolívia, els Estats Units o Xile. La sequera de les zones andines, el retrocés de les glaceres dels Alps i els Pirineus, els cactus morint a l’Amèrica del Nord o les illes de plàstic als països de l’Àsia sud-oriental representen exemples clars de l’efecte de l’ésser humà sobre el planeta. "No sempre és bo ser el que dona males notícies, però crec que la gent ha de conèixer la realitat", ha defensat Delano, abans de reconèixer que el consum occidental està “provocant un canvi en les vides de molta gent”.
El 2021, Delano va fundar el projecte EverydayClimateChange per portar a les xarxes socials els treballs de diferents fotògrafs documentant el canvi climàtic als set continents. El projecte s’ha exposat arreu del món. A banda de National Geographic, els seus treballs han aparegut al New York Times o la revista Time, entre altres. Delano està becat pel Centre Pulitzer per a la cobertura periodística de les crisis.