Grandvalira Soldeu - El Tarter és la primera empresa d’Andorra que ha obtingut el certificat que acredita que tota l’energia elèctrica que consumeix és d’origen renovable i concretament de la central hidroelèctrica de FEDA. El director general de FEDA, Albert Moles, ha lliurat aquest matí el segell Llum Verda al director general de Grandvalira - ENSISA, David Hidalgo, i amb aquest distintiu el domini esquiable mostrarà als clients una iniciativa més en favor de la sostenibilitat i la reducció de les emissions de CO2.
En l’acte ha participat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que ha reconegut la implicació d’ENSISA amb la sostenibilitat i el compromís que ha demostrat certificant el 100% de l’energia que consumeixen. A més, ha assenyalat que aquest pas obre la porta a què moltes altres empreses del país s’incorporin a la certificació de l’energia renovable i redueixin així la seva petjada ambiental.
El director general de FEDA, Albert Moles, ha posat de manifest també el fet que les estacions d’esquí, estiguin alineades amb la transició energètica i la reducció de les emissions de CO2. A més, ha recordat que la col·laboració entre FEDA i Grandvalira - ENSISA en matèria de sostenibilitat va néixer arrel de la candidatura Andorra 2027, i que de fet, ENSISA ja volia apostar per la compra d’energia renovable abans que es posés en marxa la certificació i aquest va ser un gran impuls per desenvolupar la iniciativa.
Moles ha destacat que la transició energètica –i més en el context energètic actual– fan que la prioritat per a FEDA sigui l’estalvi energètic i que s’aposti també per l’increment de la producció d’electricitat nacional, a la qual poden contribuir també els privats, però que per a l’electricitat que encara han de consumir les empreses, el fet que aquesta sigui renovable és una manera d’afavorir a la sostenibilitat i reduir les seves emissions de CO2.
El segell Llum Verda distingeix les empreses a les quals FEDA certifica el 100% de l’energia elèctrica que consumeixen i té una validesa de 12 mesos a comptar des de la seva emissió. El fet que tota l’energia consumida sigui d’origen renovable permet reduir les emissions de CO2 generades, i en el cas de Grandvalira Soldeu - El Tarter representa una reducció de la seva petjada de carboni al tomb del 50%.
El compromís de Grandvalira - ENSISA amb la sostenibilitat i el respecte pel territori és cada dia més evident, i les normatives van en línia amb la demanda de la societat, tal com ha destacat el director general de Grandvalira – ENSISA, que ha indicat que “és un pas molt important per a nosaltres, i un pas més que acompanya l’actuació responsable de tots els treballadors de la societat, que va en línia amb els nostres darrers 20 anys”. En aquest sentit, Hidalgo ha remarcat el compromís de Soldeu – El Tarter amb l’eficiència energètica i ha assenyalat que “tots els esforços per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle són necessaris i la implicació de les grans empreses és necessària, tant per l’efecte que té el seu consum com per la seva capacitat de donar exemple”.
Candidatura Andorra 2029
Hidalgo també ha posat en relleu que la cura pel medi ambient, el foment de la sostenibilitat i la protecció de l’entorn són conceptes indissociables de la candidatura dels Campionats del Món Andorra 2029 i eixos estratègics de FEDA. El pla director de la candidatura de país s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de les Nacions Unides i l’acord d’intencions amb FEDA, inclou accions dirigides a minimitzar l’impacte sobre el medi ambient i contribuir al benestar social. Un seguit d’accions eco responsables que tenen per objectiu deixar un llegat que permeti evolucionar l’Andorra actual cap a un model sostenible a llarg termini fent partícips, tant a la ciutadania com a empreses del territori pirinenc.