FEDA gestionarà el 100% de CTRASA amb l’objectiu d’aprofundir en l’eficiència i la generació d’energia

Centre de tractament de residus

El Consell General ha aprovat aquest dijous, amb el consens de tots els grups, la Llei per a l’adaptació de la societat pública CTRASA com a instrument de gestió directa. Així, la modificació acaba amb el règim de concessió actual, seguint les recomanacions del Tribunal de Comptes, i converteix la societat en un instrument de gestió directa del Govern. A més, preveu que FEDA n’adquireixi el 100% de les accions (ja n’era la propietària del 71,7%), tot garantint que la totalitat del capital d’aquesta serà sempre públic.

D’aquesta manera, FEDA esdevindrà la gestora del centre i els seus actius. L’objectiu serà aplicar una estratègia per adaptar-lo a les necessitats de la transició energètica, aprofundint en la valorització dels residus mitjançant la producció d’electricitat i calor.

En aquest sentit, en el pla d’acció per a aquesta filial es preveu poder incrementar la producció de la segona font d’energia del país, després de la central hidroelèctrica de FEDA, i alhora reduir les emissions del centre, situant-lo entre els més eficients i menys contaminants d’Europa. Aquest augment suposarà una reducció de la dependència energètica i una major rendibilitat de CTRASA.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i presidenta de FEDA, Silvia Calvó, ha destacat en el debat al parlament la capacitat de gestió del grup, “gràcies a l’experiència en l’àmbit de la transició energètica” i el fet que el pla prevegi la producció d’encara més energia, tant elèctrica com tèrmica, i la reducció de les emissions. En aquest sentit es vol aprofundir en la sostenibilitat del centre, seguint el previst per la Llei de la transició energètica i el canvi climàtic, i emmarcar-lo en les ambicions de la futura llei de l’economia circular per al 2035.

Per fer-ho, s’aplicaran millores en la infraestructura, per augmentar la producció d’energia tèrmica que es distribuirà a través de la xarxa de calor d’Andorra la Vela. Així, al 2028 es preveu que es podria duplicar l’aprofitament energètic que es fa actualment. De fet, es calcula que es podrien produir 20,7 GWh/any elèctrics i 28,5 GWh/any tèrmics. D’altra banda, s’aplicaran també millores en l’àmbit mediambiental que faran reduir les emissions del centre, tot i que actualment ja compleix abastament les directives europees en la matèria.