El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, han inaugurat aquest dimarts les instal·lacions de FEDA Ecoterm a la parròquia d’Escaldes-Engordany en presència del gerent de la filial, Jordi Travé, i el director general de FEDA, Albert Moles. La posada en marxa d’aquestes infraestructures representa un pas més cap a un sector energètic més sostenible al nostre país i una eina per pal·liar els efectes de la crisi de canvi de model energètic que es viu al món i que afecta especialment Europa i Andorra.
FEDA ha apostat per les xarxes de calor com un mètode de diversificació de les fonts d’energia, avançant-se a l’electrificació de les calefaccions en les noves construccions. Infraestructures com les inaugurades aquest dimarts limiten el creixement de la demanda elèctrica i per tant, l’energia importada als mercats a preus disparats i frenen l’augment de la dependència exterior.
Les noves infraestructures inclouen un local tèrmic prop de la plaça de les Dos Valires, una xarxa de calor alimentada per aquest i, per primer cop a Andorra, una xarxa de fred que s’utilitzarà per a la climatització dels edificis embrancats. Aquestes instal·lacions de FEDA Ecoterm a Escaldes-Engordany se sumen a les d’Andorra la Vella i Soldeu-El Tarter, que han demostrat el seu valor complint amb escreix els objectius i l’aposta inicial, perquè han esdevingut una alternativa més eficient i sostenible als sistemes individuals de calefacció o aire condicionat.
En aquest sentit, Travé ha posat en relleu la importància d’aquestes xarxes “avui més que mai, ja que estem en una societat cada vegada més electrificada”. Precisament, la d’Escaldes‑Engordany evitarà un important creixement del consum elèctric provocat pel desenvolupament de la parròquia. La tecnologia emprada estalvia electricitat perquè implementa l’aerotèrmia a gran escala, aprofitant l’energia de l’aire.
A més, les xarxes de fred i calor són instal·lacions preparades per aprofitar altres fonts d’energia i en aquest cas s’aprofitarà en una segona fase la temperatura del riu, sense un impacte ambiental per a aquest. La xarxa inaugurada aquest dimarts a la tarda a Escaldes-Engordany, de fet, estalviarà 1.290 tones d’emissions de CO₂ a l’any, que és l’equivalent als gasos d’efecte hivernacle que generen 675 vehicles de combustió circulant durant un any.
L’objectiu d’aquesta infraestructura és el mateix que el de les altres xarxes de FEDA Ecoterm, el nou parc solar de FEDA a Grau Roig, la futura ETR de la Gonarda o el projecte per a un parc eòlic al pic del Maià: el desenvolupament sostenible i la lluita contra la crisi climàtica i la conjuntura energètica, que es tradueixen en accions d’estalvi, eficiència, transició energètica i mobilitat sostenible.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha posat èmfasi en aquests esforços per reduir la dependència energètica de l’exterior i l’impacte sobre el medi ambient, tot destacant que els recursos de FEDA i les seves filials es destinin “prioritàriament a inversions que es tradueixin en energia més neta”.
L’aigua de la xarxa de FEDA Ecoterm a Escaldes-Engordany viatjarà per diferents canonades en un recorregut d’un quilòmetre. El local tèrmic, que implementa tecnologies eficients i modernes, en una zona poc transitada al costat de la plaça de les Dos Valires, produirà l’energia equivalent al consum de 740 llars tipus. En l’actualitat ja s’estan alimentant tres conjunts d’edificis en alçada amb múltiples habitatges, però la xarxa arriba ja fins a altres edificis, alguns dels quals públics, com per exemple l’escola bressol, el Prat del Roure i altres privats, com diversos edificis del carrer Fiter i Rossell, que s’aniran embrancant de manera progressiva. Les obres han comptat amb la participació d’una vintena d’empreses del país.
Després dels parlaments i les explicacions tècniques, el cap de Govern i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, han descobert la placa de la inauguració del local tèrmic, en presència de la cònsol major de la parròquia i altres autoritats. També han tingut oportunitat de veure de prop les instal·lacions adaptades a l’emplaçament. De fet, igual que la resta de projectes de FEDA i les seves filials, la minimització de l’impacte ha estat una de les prioritats.