FEDA aprova un pla de sostenibilitat per encaminar-se a la neutralitat carboni

Presentació del pla de sostenibilitat a l'edifici de serveis de FEDA

FEDA ha aprovat el Pla de sostenibilitat 2024-2027 que marca el full de ruta del grup energètic per assolir la sostenibilitat en els àmbits ambiental, social i de governança. Amb aquest document, a més, es marca un full de ruta que deixa clara la voluntat d’assolir la neutralitat de carboni de l’entitat al 2030.

La directora de Sostenibilitat, Comunicació i Clientela de FEDA, Nerea Moreno, i la responsable de Sostenibilitat, Katia Vilana, han presentat el pla, que recull un total de 31 objectius, amb resultats xifrats per a cada un d’ells, i amb un total de 86 accions necessàries per assolir-los.

Es tracta del segon pla de sostenibilitat de l’entitat, i en aquesta ocasió és d’aplicació ja per a tot el grup FEDA. A més, en tractar-se d’una segona edició, s’han establert objectius ambiciosos i amb resultats clau definits per a cada un d’ells.

Moreno ha destacat que es tracta d’un document que marca el full de ruta per fer que l’impacte del grup en el seu entorn, tant social com econòmic i ambiental sigui positiu. A més, aquest s’ha elaborat amb la participació de tot el personal per aconseguir que les accions previstes afectin a tota l’activitat del grup i que comptin amb la implicació de tota la companyia.

Entre els objectius establerts, destaquen els relacionats amb el camí de FEDA cap a la neutralitat carboni, que es vol assolir al 2030. No obstant això, els resultats clau esperats al 2027 ja preveuen fites importants com que el 75% de l’electricitat importada sigui d’origen renovable, augmentar els clients connectats a les xarxes de calor en un 25%; reduir les emissions generades per la mobilitat del personal en un 10%, i reduir els consums d’aigua i d’electricitat a les instal·lacions del grup FEDA.

A més, es preveuen accions rellevants com la construcció del parc eòlic previst al Pic de Maià; l’increment de les instal·lacions fotovoltaiques a les cobertes dels edificis, el càlcul de les petjades de carboni, hídrica i digital, i la compensació de les emissions generades pel grup en l’abast 1 (les emissions directes).

Tot i que l’impacte més destacat de FEDA sigui en l’eix ambiental, on el grup té un rol fonamental d’impuls de la transició energètica; també es defineixen grans reptes en els àmbits social i de governança.

Quant a l’eix social, el pla recull els compromisos del pla d’igualtat, que passen per reduir la bretxa salarial amb complements al 10%; i fixa també mantenir la satisfacció de la clientela per sobre del 8, i continuar assolint valors de temps d’interrupció de subministrament molt baixos, per sota dels 15 minuts anuals.

Pel que fa a la governança, que fa referència a la manera com s’aplica la sostenibilitat en els àmbits de gestió de l’entitat, FEDA vols ser exemplar, reportant la seva memòria de sostenibilitat d’acord a la nova normativa europea al 2025, tot i que les entitats d’Andorra no hi estiguin subjectes. En aquest sentit, després de ser pionera reportant amb GRI i adherint-se al Global Compact, FEDA vol obrir camí afegint els indicadors ESRS (European Sustainability Reporting Standards) a molt curt termini.

D’altra banda, per impulsar la sostenibilitat en la resta d’empreses del país, també es preveu crear un catàleg de criteris de sostenibilitat aplicables als proveïdors i als projectes del grup.

Les responsables de sostenibilitat del grup han destacat aquestes i moltes altres accions i objectius del pla de sostenibilitat, que es pot consultar al web de FEDA.

A més, han aprofitat per donar a conèixer la publicació de la Memòria de Sostenibilitat 2023 del grup FEDA, que per primera vegada inclou també tota la informació de CTRASA, que des del 2023 és 100% propietat de FEDA. Així, en aquest document es poden trobar els principals indicadors del grup, relacionats amb els estàndards de GRI i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.