Amb motiu de la celebració el pròxim 23 de març del Dia mundial de la Meteorologia, el Servei Meteorològic Nacional ha celebrat un acte commemoratiu sota el títol “A primera línia de l'acció climàtica”. L'acte s'ha celebrat un any més al MW Museu de l'Electricitat i ha comptat amb la participació com a ponent del director general, Albert Moles, així com la coordinadora de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, Eva Garcia, i la tècnica de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Lucia Rivero. El secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, i el director del Servei Meteorològic Nacional, Carles Miquel, han estat els encarregats de l'obertura i la cloenda, respectivament.
En aquest sentit, Moles ha recordat que el grup s'ha fixat arribar, pràcticament, a zero emissions el 2030 i ha estructurat les accions que s'estan duent a terme en tres grans eixos: la petjada de carboni, l'economia circular i la mobilitat sostenible. Així doncs, existeix el compromís d'incrementar el percentatge d'energia renovable importada fins al 100% al 2030. A més, FEDA calcula la seva petjada de carboni, que enguany inclourà CTRASA, i té el compromís de compensar les emissions generades en l'abast 1.
Per avançar en l'objectiu d'acció climàtica Moles també ha destacat els compromisos de foment d'estalvi energètic i les inversions previstes en un parc eòlic i en que totes les noves infraestructures del grup tinguin com a origen una font d'energia renovable.
A la ponència ‘La visió transversal de l’acció climàtica al Principat d’Andorra des d’una perspectiva nacional, així com des del seu context pirinenc’, Garcia i Rivero han explorat les accions més locals i regionals que es fan en el nostre àmbit en la lluita per frenar el canvi climàtic.
Dia Meteorològic Mundial de 2024
Els experts coincideixen que el món està canviant; les estacions de l'any, sovint, ja no són com les recordàvem de fa, només, una dècada, tal com reconeixen les Nacions Unides que apunten que “el canvi climàtic és una amenaça real i innegable per a tota la nostra civilització. Els seus efectes ja són patents i seran catastròfics tret que actuem immediatament”. Per aquest motiu, i en el marc del Dia Mundial de la Meteorologia, que és el dissabte 23, l'ONU ha apostat pel lema 'A l'avantguarda de l'acció pel clima' i traslladar, a través de l'Oficina Mundial de la Meteorologia el missatge de la necessitat d'actuar abans que els pitjors efectes del canvi climàtic acabin sent irreversibles.