El camí de FEDA cap a la neutralitat de carboni, al Dia Mundial de la Meteorologia

Albert Moles en l'acte pel Dia mundial de la meteorologia

Amb motiu de la celebració el pròxim 23 de març del Dia mundial de la Meteorologia, el Servei Meteorològic Nacional ha celebrat un acte commemoratiu sota el títol “A primera línia de l'acció climàtica”. L'acte s'ha celebrat un any més al MW Museu de l'Electricitat i ha comptat amb la participació com a ponent del director general, Albert Moles, així com la coordinadora de l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, Eva Garcia, i la tècnica de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Lucia Rivero. El secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, i el director del Servei Meteorològic Nacional, Carles Miquel, han estat els encarregats de l'obertura i la cloenda, respectivament.

En aquest sentit, Moles ha recordat que el grup s'ha fixat arribar, pràcticament, a zero emissions el 2030 i ha estructurat les accions que s'estan duent a terme en tres grans eixos: la petjada de carboni, l'economia circular i la mobilitat sostenible. Així doncs, existeix el compromís d'incrementar el percentatge d'energia renovable importada fins al 100% al 2030. A més, FEDA calcula la seva petjada de carboni, que enguany inclourà CTRASA, i té el compromís de compensar les emissions generades en l'abast 1. 

Per avançar en l'objectiu d'acció climàtica Moles també ha destacat els compromisos de foment d'estalvi energètic i les inversions previstes en un parc eòlic i en que totes les noves infraestructures del grup tinguin com a origen una font d'energia renovable.

Entre algunes de les accions que ja s'han començat a aplicar, a més de la construcció del parc solar i infraestructures fotovoltaiques a les infraestructures de FEDA, també ha mencionat els esforços per la reducció de consum d'aigua i electricitat així com una gestió més eficient dels residus.

L’estudi del clima i, en conseqüència, del canvi climàtic és clau per poder continuar impulsant accions per adaptar-se als canvis que ja està provocant. És per aquest motiu que el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha reivindicat el paper i l’aportació del Servei Meteorològic Nacional en aquest camp. Ha constatat que els avenços tecnològics, relacionats amb la millora del coneixement del planeta, l’atmosfera i els recursos hídrics ajuden a gestionar i entendre les sensibilitats climàtiques. Per això, les previsions meteorològiques i climàtiques són la base de la planificació per assolir els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS). “Només aprofitant el coneixement científic i impulsant la cooperació i la innovació, assolirem el repte d’un món més segur i resilient per a les generacions futures”, ha destacat Forné.

El canvi climàtic és una amenaça real i innegable per tot el planeta, per això les nostres polítiques tenen com a eix vertebrador la sostenibilitat i la reducció de gasos d’efecte hivernacle per assolir la neutralitat de carboni l’any 2050”, ha ressaltat Forné. Per aquest motiu, ha emfatitzat que des del Govern es continuarà donant suport al servei i a l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic (OECC) perquè segueixi sent el punt d’unió entre la comunitat científica i l’acció climàtica que engloba el desenvolupament sostenible.


A la ponència ‘La visió transversal de l’acció climàtica al Principat d’Andorra des d’una perspectiva nacional, així com des del seu context pirinenc’, Garcia i Rivero han explorat les accions més locals i regionals que es fan en el nostre àmbit en la lluita per frenar el canvi climàtic.


Dia Meteorològic Mundial de 2024

Els experts coincideixen que el món està canviant; les estacions de l'any, sovint, ja no són com les recordàvem de fa, només, una dècada, tal com reconeixen les Nacions Unides que apunten que “el canvi climàtic és una amenaça real i innegable per a tota la nostra civilització. Els seus efectes ja són patents i seran catastròfics tret que actuem immediatament”. Per aquest motiu, i en el marc del Dia Mundial de la Meteorologia, que és el dissabte 23, l'ONU ha apostat pel lema 'A l'avantguarda de l'acció pel clima' i traslladar, a través de l'Oficina Mundial de la Meteorologia el missatge de la necessitat d'actuar abans que els pitjors efectes del canvi climàtic acabin sent irreversibles.