Com utilitzar l’aire condicionat de manera sostenible per al planeta... i la nostra butxaca

Com utilitzar l’aire condicionat de manera sostenible per al planeta... i la nostra butxaca

⏳ 3 minuts de lectura

Índex

  1. Les persianes
  2. Els 24 graus
  3. El 8%

A l’estiu fa calor i cada vegada més. Aquesta és una obvietat. I les persones sempre tendim a intentar mitigar l’impacte que tenen les altes temperatures en el nostre dia a dia. Malgrat que al Principat d’Andorra la temporada en què els mercuris superen els 30 graus dura relativament poc temps, els aires condicionats comencen a ser una part habitual de cases, despatxos, comerços i oficines.

Precisament, la gestió que se’n fa pot acabar marcant la diferència entre que una factura elèctrica sigui molt alta i que l’excés de confort tingui un impacte molt negatiu quant a les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que produïm, o que viure cada dia en una comoditat climàtica sigui sostenible per al planeta i per a la nostra butxaca. Però, per això, cal que tinguis en compte una sèrie de paràmetres d’allò més senzills tot i que, a la vegada, no resulten tan evidents com podria semblar.

Les persianes

Una eina climàtica que serveix per quelcom més que per regular la llum natural que entra en un espai. Fora de l'arc mediterrani, aquesta part de les finestres és poc habitual i, ja que la tenim, cal aprofitar-la. Tenir-les baixades quan el Sol impacta directament i aprofitar per obrir finestres i pujar-les en els moments en què la temperatura té el pic més baix, com és durant la nit, poden contribuir a evitar que la calor s'apoderi de la sala d'estar o de les habitacions. En la mateixa línia, evitar espais amb massa humitat, que fan augmentar la sensació de calor, beneficia el benestar.

💡 SABIES QUÈ...?

Si vius a Escaldes-Engordany i en la zona d’influència de la xarxa de fred i calor de FEDA Ecoterm, estàs reduint molt les emissions de la teva climatització. La xarxa de fred és un dels sistemes més eficients i sostenibles que existeixen per refredar els edificis.

Els 24 graus

Una de les normes per estalviar energia i diners amb l'aire condicionat és no baixar mai el termòstat de 24 graus. Sovint, molts domicilis (i comerços) acaben situant el termòstat i buscant més fred, fet que sovint provoca un xoc amb qui ve de fora i acaba obligant a posar-se una jaqueta o en jersei. Els 24 graus són suficients per garantir que l'estança tingui un bon confort climàtic.

El 8%

Cal tenir en compte que cada grau centígrad que baixem en l’escala del termòstat de l’aire condicionat, suposa l’increment d’un 8% del consum de l’aparell. Un fet que no pot ser gens menyspreable. Si aquesta regla s’aplica en maquinària més moderna i amb la màxima qualificació ambiental i d’eficiència, l’estalvi pot ser, fins i tot encara més elevat.

📝 EN RESUM

  • Utilitzar els elements d'aïllament que estiguin al teu abast.
  • Recorda els límits de la temperatura i no baixis de 24 graus.
  • Cada grau que evitis baixar al termòstat et farà estalviar. 

Passar un estiu confortable a casa o a la feina minimitzant l’impacte sobre el planeta és possible! A més, amb l’estalvi elèctric tot Andorra guanya, ja que reduïm la nostra dependència de la importació energètica de l’exterior. Només has de tenir en compte aquests consells i a gaudir de l’estiu!

💡 ALTRES TEMES QUE ET PODEN INTERESSAR